Skip to main content
Van. prof. dr. Ognjen Riđić: Koautor velike međunarodne studije

Van. prof. dr. Ognjen Riđić: Koautor velike međunarodne studije

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) ponosno objavljuje da je van. prof. dr. Ognjen Riđić sa Fakulteta menadžmenta i javne uprave (FBA) koautor velike međunarodne studije o tome kako horizontalni i vertikalni individualizam i kolektivizam predviđaju samoprocjenu usamljenosti. Studiju je objavio akademski časopis Elsevier in Current Research in Behavioral Sciences (CRBS) pod naslovom „Usamljenost i vertikalni i horizontalni kolektivizam i individualizam: Multinacionalna studija“.

Prof. Riđić je imenovan kao voditelj projekta za Bosnu i Hercegovinu koji su predstavljali IUS, FBA i studijski program Menadžment. Studija je uključivala učesnike iz 28 zemalja sa ukupno 8.345 učesnika, a je BiH dala doprinos ukupnom primarnom istraživanju sa uzorkom od 500 učesnika.

Usamljenost, koja se upoređivala sa individualizmom i kolektivizmom („izmovi“ – u naučnoj terminologiji poznati kao sistemi mišljenja), je procijenjena korištenjem Skale usamljenosti sa tri stavke, koja je nastala od revidirane Skale usamljenosti sa Univerziteta u Kaliforniji, Los Angeles, a osmišljena da se koristi u istraživanjima velikih populacija kao brza procjena usamljenosti.

Čestitamo prof. Riđiću na ovom izvanrednom postignuću i želimo mu još mnogo uspjeha u budućnosti.

Share